Löpning och löparskador

Att det uppstår skador och skavanker när man tränar och tävlar till motionslopp av olika slag så är mycket vanligt. Den belastning man utsätter kroppen för vid hård och intensiv träning är hög.

Löpare

Ska man tro naprapater och andra som vårdar de som kommer med denna typ av skador så finns det ett mönster att vi dröjer för länge med att söka behandling för sina besvär. Kommer man på tok för sent så kan det förstöra hela säsongen eftersom det då är troligt att rehabiliteringsperioden tar mycket längre tid än den annars skulle gjort. Men vad är då de vanligaste åkommorna och var ska man söka behandling.

Många är det nog som söker sig till läkare och sjukgymnaster, vilket inte är fel, men ofta så kan det vara mer passande att gå till en naprapat. Det är nämligen inte alltid just rehabträning som i första skedet behövs, utan snarare behandling av muskler och leder man har besvär med. Det finns en rad olika behandlingar en naprapat kan ge dig beroende på vad besväret är. Dessa metoder tänkte vi inte gå in närmare på nu, utan de kan du läsa mer om exempelvis hos Naprapatiska, under fliken ”vad behandlar vi”. Nu ska vi istället titta på en av dom vanligaste skadorna hos löpare.

Löparknä

Ett av de allra vanligaste problemen är löparknä, vilket innebär en skarp smärta och broskbildning strax under knäskålen. Det finns flera orsaker till varför detta uppstår, en är att knäleden inte hänger med när man växer. Detta är vanligast bland pojkar i tonåren. Andra orsaker är överbelastning av knänas leder genom att andra delar – vanligen höfterna, inte klarar av att ta den belastning som krävs och lägger därmed den på knäna som blir överbelastade.

Av den anledningen så pratar man idag mer och mer om att löpare behöver stärka upp kroppen för att klara den påfrestning som löpningen står för. Detta gör man inte genom att löpa ännu mer, utan genom att träna styrkeövningar för berörda muskelgrupper i förebyggande syfte.