Pulsträning för löparen

Hur kan du förbättra dina träningsresultat som löpare? En pulsmätare ger dig klara besked om dina prestationer från träningspasset. Den hjälper dig att organisera dina träningspass så du undviker ensidig träning och otillräcklig återhämtning. Det är viktigt att du tar reda på din maximala hjärtfrekvens eller maxpuls som det också kallas. Utifrån det kan du bestämma i vilken pulszon du vill träna i.

Tidningen Spring skriver mer i den här artikeln om varför det är bra med pulsträning.

Dela upp din träning

Du kan dela upp din träning i fem nivåer. Första nivån betraktas som lätt, cirka 50 till 60 procent av din maxpuls. Den är mindre viktig för din kondition men desto viktigare som uppvärmning och nedtrappning. Vid nivå två ökar du till max 70 procent och det är här du stärker din uthållighet och bränner mest fett. Du ökar till 80 procent i nivå tre och nu skärper du din kondition. I fjärde nivån som verkligen tar på krafterna kommer du upp i 90 procent av din maxpuls. Här handlar det om din maximala syreupptagningsförmåga. Den effektiva träningstiden kan röra sig runt 20 minuter, kontinuerligt eller stötvis. I den femte nivån där du pressar dig till 100 procent betraktas endast som tillämplig för den som tränar hårt för att kunna springa snabbt.

Lägg upp ett träningsprogram

För att du ska uppnå riktigt bra resultat är det viktigt att du lägger upp ett träningsprogram som sträcker sig över hela året. Inom en vecka bör du lägga både lågintensiva långa pass och högintensiva snabbare pass. Du börjar försiktigt och efterhand utökar du dina träningspass. Det kan vara till stor hjälp att använda sig av instrument som pulsklockor, som du kan hitta hos Länna Sport. Suunto Ambit2 Silver är till exempel en komplett klocka med inbyggd GPS som förhindrar dig från att springa vilse, men du finner även klassiska klockor från Garmin här.

Det är ingen dum idé att periodisera din träning, att lägga upp ett program om två dagars träning och en dags vila, och anpassa träningen till de olika årstiderna och de nivåer som passar bäst för din form och kondition i förhållande till den målsättning du har.